Как зимният дом да е красив и уютен не само по Коледа
декември 13, 2018
Валентина Димитрова - брокер Инвест Таййм
Запознайте се с… Валентина Димитрова: “Брокерската професия ме кара да се чувствам пълноценна!”
февруари 7, 2019

Как да планирате осветлението в жилището

Осветление жилище - Инвест Тайм Варна

Доброто осветление прави дома по-уютен и по-функционален. Начинът му на изграждане до голяма степен е въпрос на лични предпочитания и затова е трудно да се дават препоръки по принцип. Все пак има някои базови положения, които осигуряват добро планиране на жилищното осветление.

Защо и как да планирате осветлението

Предварителното планиране на осветителната система в дома ще позволи тя да се реализира съгласувано заедно с довършителните (ремонтни) работи. Прокарването на кабелите и разпределителните кутии за различните типове осветление преди полагането на финишното покритие на стените и подовете ще спести последващо разкъртване и всичките проблеми и разходи, свързани с него, както и грозното  струпване на кабели.

При планирането трябва да си изясните няколко основни положения:

Какви видове осветление ще имате в дома си:

  • общо (централно);
  • локално – в отделните кътове и зони;
  • работно (функционално) осветление – в кухнята, в работилницата и гаража, в хоби зоната, на работното място;
  • декоративно осветление в мебелните витрини, в нишите и т. н.

Какви сценарии за осветление са ви необходими

Сценарият за осветлението указва как искате да се променя осветлението в дадената зона при различните дейности, протичащи в нея. Така в кухнята ви трябва един тип осветеност, когато готвите, и друг – когато вечеряте. В дневната ви е нужна една интензивност на светлината в обичайна делнична вечер, когато сте се събрали на разговор, друга – при гледане на телевизор и съвсем различен осветителен режим при купон.

На практика за всяко помещение и зона могат да се набележат поне по няколко различни сценария за осветлението според предпочитанията, навиците и начина на живот на семейството. А на пазара вече се предлагат системи, които позволяват предварителното им програмиране.

Общи изисквания към домашното осветление

При планирането на осветлението в дома си трябва да вземете предвид и някои правила, които ще ви осигурят оптимална осветеност и комфорт.

  • Избягвайте резките преходи между светлина и сянка. От една страна е много уморително. От друга – хвърлените сенки променят помещението и заличават търсената визия и атмосферата, постигната с обзавеждането. Това обикновено се случва поради неподходящо осветително тяло за общото осветление – примерно – странна форма, елементи, които хвърлят сенки и деструктурират пространството и др. Най-малко рискове носят луничките и спотовете – особено тези с възможност за насочване.
  • Имайте предвид, че осветеността на помещението зависи не само от интензитета и цвета на осветителните тела, но и от колорита и текстурите на обзавеждането и стените. Така колкото по-светли и по-гладки (гланцирани) са повърхностите, толкова по-силно отразяват светлината и в стаята е по-светло. Неслучайно се препоръчва в по-тъмните помещения да има повече огледала.
  • Когато преобладават тъмните цветове и матовите повърхнини, те поглъщат светлината и при един и същ светлоизточник в стаята ще е по-мрачно.

  • Отчитайте при планирането освен броя на осветителните тела и мощността им, и разположението им спрямо едрите корпусни мебели.
  • Избирайте цвят на светлината, близък до естествената. Тя се възприема най-добре от психологическа гледна точка. Цветното осветление оставете за ефекти и декорации.

Осветлението в различните помещения

В дневната

Най-често изборът тук е общо осветление плюс локално – за отделните функционални зони, и декоративно – в ниши, лавици и шкафове. За общото осветление е много важно да предвидите димиране – намаляване или увеличаване на светлината според нуждата. За работния кът или в къта за четене светлината трябва да пада отгоре и от ляво.

От чисто естетическа гледна точка е важно различните осветителни тела да са от една и съща серия, за да избегнете разностилието и да постигнете по-висока декоративна изразителност.   

В кухнята

Независимо дали кухнята е в самостоятелно помещение или е част от голяма дневна, тя изисква специално внимание. Тук решението обикновено е висящ лампион/и над къта за хранене и функционално осветление над работните зони. Отличен ефект ще постигнете с лед ленти в остъклените витрини.

В спалнята

Интимният характер на спалнята предполага мека, приглушена светлина. В зависимост от обособените функционални зони планирайте и осветлението. Задължително ще ви трябват нощни лампи, които ще ви позволят да четете нощем, без да събуждате половинката си. Подходящо решение ви е нужно за къта за гримиране, над огледалото, пред което се обличате и евентуално за работния кът.

В банята

При проектирането на осветлението в банята на първо място е безопасността – в нея влажността е висока и изборът на осветителни тела трябва да е съобразен с това. Умелата комбинация между общо, локално и декоративно осветление ще превърне помещението в истинска зона за релакс.

В коридора и антрето

В повечето случаи те са без прозорци, затова използвайте матови осветителни тела, които разсейват светлината и осигуряват равномерна осветеност на цялото помещение. Твърде често коридорите са по-дълги и оптималното решение е да поставите поне две лампи.

За удобство се препоръчва монтажът на девиаторни ключове. Ще рече – лампите да могат да се палят и гасят и в двата края на коридора. Всъщност – използвайте ги във всички помещения. Добро решение за антрето са и осветителните тела със сензор за движение. Тогава просто няма да имате нужда от ключове.

Обърнете сериозно внимание на стълбището. Лошата му осветеност може да стане причина за злополуки.

При планиране на осветлението в дома си заложете на модерните технологии, които осигуряват максимум удобство и комфорт и са с нисък разход на електричество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *