Поддръжка и ремонт на покрив в многожилищтна сграда
Кой отговаря за поддръжката и ремонта на покрива на многожилищната сграда
май 17, 2018
Какви са белезите, че не бива да се доверявате на агенцията (брокера) за недвижими имоти
август 2, 2018

Как да намерите добра агенция за недвижими имоти във Варна

За повечето хора сделка с имот се случва веднъж-два пъти в живота. Да не говорим, че обикновено тя е и най-мащабната като стойност. Затова не бива да я извършвате под натиска на емоциите и прибързано. Въпреки че ще чуете много мнения против работата с брокери и агенции за недвижими имоти, все пак размислете.

Защо е добре да ангажирате агенция за недвижими имоти?

  • Тя има поглед върху реалната ситуация на пазара

Една от най-честите грешки на продавачи и купувачи е, че излизат на пазара с нереалистични очаквания – за цените, за сроковете на сключване на сделките, за сложността им. Това носи много стрес и разочарования, както за тях самите, така и за потенциалните им партньори. Обоснованият професионален анализ на моментната пазарна ситуация значително ще опрости и ускори пътя ви към успешната сделка. Особено препоръчително е, поради спецификата на пазара, да работите с агенция за недвижими имоти във Варна.

  • Разполага с подготвени брокери и консултанти

Това са хора с опит и професионална квалификация. Много често те са профилирани за продажби, покупки или наеми и управление на имоти; за различни типове имоти – жилищни, градски, курортни, селскостопански площи, индустриални терени, и т. н. Познават добре района, в който работят. Имат поглед върху инфраструктурата, благоустройствените предимства и недостатъци, предвижданията на градоустройствените планове. Имат достъп до информация, недостъпна за непрофесионалистите. Владеят маркетингови похвати и модерни начини за реклама и ще презентират имота ви по най-добрия начин сред максимално широк кръг потенциални купувачи. Така ако интересите ви са насочени към лятно жилище на морския бряг, агенция за надвижими имоти във Варна ще ви е безусловно от полза.

  • Агенцията има капацитет да доведе сделката до край

Тя ще премине с вас през всички етапи на сделката. Ще ви препоръча лицензиран оценител, при нужда – и специалист за техническа експертиза. На нея можете да разчитате не само за намиране на подходящия клиент или имот, но и да ви преведе през дългия и сложен път на преговорите до постигане на споразумение. Ще ви помогне при нужда от ипотечен кредит (и да подготвите всички необходими документи за него). Ще провери обстоятелствата около имота и собствеността. Ще подготви предварителния и окончателния договор. Екипът работи с профилиран в сделки с недвижими имоти юрист, често и с нотариус.

  • Брокерът е емоционално неутрален

Представителят на агенцията за недвижими имоти, с когото ще работите, не е емоционално ангажиран като вас. Той не купува дом за децата си, а просто си върши работата. Това му позволява да преценява фактите и ситуациите трезво и да взима адекватни решения. В съчетание с познаването на пазара и натрупания опит това ще се окаже безценно предимство, ще ви спести време, нерви, пари и евентуални последващи проблеми. Когато купувате имот с инвестиционни цели – примерно на морето – добър брокер от агенция за недвижими имоти във Варна може да ви окаже безценна помощ.

Ще кажете, че по света сигурно е така, но у нас реалността е различна и вие имате не съвсем ласкава представа за брокерите и агенциите за недвижими имоти. За жалост, на пазара има и недобросъвестни играчи. Заради тях клиентите изпитват недоверие към бранша като цяло. Липсата на правна уредба и лицензионен режим също усложняват нещата. Затова е много важно да подходите внимателно при избора на професионален партньор за покупката или продажбата на имота си.

как да намерите агенция за недвижими имоти

Как да изберете агенция за недвижими имоти във Варна?

  • Направете предварително проучване

Разбира се – говорете с приятели и познати, които скоро са реализирали сделка. Така ще получите някакъв ориентир за участниците на пазара. Разровете форумите, но с едно на ум – ще прочетете както хейтърски заяждания, така и откровени реклами. Обърнете внимание, кои предпочитат да останат в сянка и кои се включват в различни публични събития.

  • Има ли сайт агенцията и каква информация има на него

След като направите предварителното си проучване и се спрете на няколко агенции, разгледайте сайтовете им. Поддържани ли са? Дават ли убедителна и изчерпателна информация за фирмата, за екипа, за отделните брокери, за квалификацията и специализацията им? Това е начин да стесните още кръга при търсене на агенция за недвижими имоти във Варна. За избраните се опитайте да разберете повече в личен контакт.

  • Офисът на агенцията за недвижими имоти

Много е важно дали ще ви поканят на среща в офиса или в заведение. Важно е също какъв е офисът. Не става дума за лукс, а за вида и организацията на работните места, наличието на документи, справочници, карти и планове на населеното място, на региона, в който агенцията работи и т. н. Локацията му също е от значение.

  • Екипът и брокерът, който ще работи с вас

Ако ви посрещнат приветливи, спокойни и самоуверени, приятелски настроени хора със спретнат външен вид – началото е обещаващо. Опитайте се да разберете какъв опит има агенцията. С какъв опит и квалификация е брокерът, който ще работи с вас? Колко и какви сделки има зад гърба си? За колко време средно приключва една сделка? Какви са основните ѝ етапи и как протичат (събиране на информация, реклама на имота, огледи, преговори, документи, подписване на договори)? Дали ще представлява само вас или и другата страна?

В разговора наблюдавайте поведението му. Открит ли е? Интересува ли се от това, което говорите, записва ли си вашите изисквания за търсения имот или характеристиките на предлагания за продан? Показва ли познаване на пазара, на района, на типа имоти? Задава ли уточняващи въпроси? Звучи ли ви грамотно и убедително? Разбирате ли се – говорите ли на един език? Накратко – избирайте брокера така, както бихте избрали финансов консултант, адвокат, дори стоматолог.

Договорни отношения с избраната агенция за недвижими имоти

Когато изберете агенция за недвижими имоти, подпишете с нея посреднически договор. Той обикновено е типов и уточнява правата и задълженията на двете страни и размера на комисионната. Ако има нещо, което ви притеснява, коментирайте го, преди да подпишете. Комисионната би трябвало да е около средната на пазара.

Все повече се говори за така наречените договори за изключителни права. Те предвиждат при продажба на имот да дадете на брокера ексклузивни права. Това означава, че вие няма да работите с друг, но пък агенцията се задължава да маркетира жилището или парцела по предварително разработен и уточнен с вас план и да го предлага на всички потенциални купувачи – включително други агенции. По света това е много успешна практика и защитава по-добре интересите на възложителя. У нас понякога под ексклузивен договор се има предвид задължаване на клиента да плати комисионна на брокера (агенцията), дори когато те не са свършили нищо. Затова бъдете внимателни.

Едва ли е удачно да продавате през повече от една агенция. Разпиляването ще отнеме много време и ще ви попречи да следите какво точно се случва с предлагането на имота ви.

Потърсете ни, ако ви е нужна допълнителна информация. Ние сме екипът на агенция за недвижими имоти Когато намерите своята агенция за недвижими имоти, част от пътя ви към сделката ще бъде изминат. Ние сме „Инвест тайм“ – агенция за недвижими имоти във Варна и с удоволствие ще споделим с вас този път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *