Как се изчислява квадратурата на апартамент
април 17, 2018
Купуване на имот в строеж
Какви са проблемите при покупка на жилище в строеж
май 10, 2018

Какво се случва с жилището и ипотеката при развод

Дори когато разводът е по-взаимно съгласие, той е труден момент, след който животът ви драстично се променя. Още по-сложно става, когато трябва да поделите семейното жилище, чиято ипотека все още се изплаща.

  • Собствеността, ипотеката, банката

Независимо кой от двамата съпрузи получава кредита и изплаща вноските, жилището, придобито по време на брака, е обща съпружеска собственост, а за банката вторият съпруг е солидарен длъжник.

След развода двамата се превръщат в съсобственици с еднакви дялове. Но за банката си остават солидарни длъжници. Това ще рече, че тя има право да си търси парите от всеки един от тях, независимо кой остава да живее в жилището. Означава също, че издължаването на вноските от единия, освобождава от задължението и другия. Отделно солидарният длъжник, изплатил целия или по-голямата част от кредита, може да си търси парите от другия в съда.

  • Какво ще се случи с жилището

При развод, ако в семейството има непълнолетни деца, (още повече малолетни), жилището остава на този, който получава родителските права и поема грижата за децата. У нас обикновено това е майката. В този случай не е задължително да се прекратява съсобствеността. Тя ползва жилището до навършването на пълнолетие на децата или до 25тата им година – ако те все още учат.

Разбира се, вноските по кредита трябва да продължат да се плащат, за да не отнеме банката имота. Обикновено това е ангажимент на кредитополучателя.

Един от честите варианти е продажбата на семейния имот и купуването на два по-малки.

Жилището може да остане на единия от съпрузите. Солидарният длъжник може да се откаже от дела си в полза на изплащащия ипотеката кредитополучател. Или пък кредитополучателят да придобие целия имот, като се ангажира с останалите вноски плюс определен процент и т. н. Възможни са всякакви споразумения между бившите съпрузи относно подялбата и начина на връщане на кредита.

  • Отношенията с банката след развода

Когато вече имате решението на съда, трябва да го представите в банката заедно с молба – свободен текст, в която кредитополучателят описва какво предстои да се прави със семейното жилище, кой и как ще връща заема. При постигнато съгласие между бившите съпрузи се подписва анекс между тях и банката. Ако не се постигне съгласие, банката ще се съобрази с решението на съда.

  • Предварително уреждане на имуществените отношения между съпрузите

Това се прави с договор, който по света се сключва преди брака или по време на самия брак. У нас това все още е малко популярна практика, което пък създава множество проблеми при прекратяването на брака.

Дори да няма такъв договор, много полезна може да е консултацията с подготвен банков експерт, когато уговаряте ипотечния кредит и условията по връщането му. Нищо лошо няма да потърсите и мнението на добър адвокат по семейно право.

Потърсете ни, ако ви е нужна допълнителна информация. Ние сме екипът на агенция за недвижими имоти „Инвест тайм“ и сме на ваше разположение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *