Брокер или адвокат ви е нужен при сделка с имоти
март 26, 2018
Как се изчислява квадратурата на апартамент
април 17, 2018

Какво изложение да изберете за новия си дом

Когато се купува жилище, винаги се налагат някакви компромиси. Опитът на агенциите за недвижими имоти показва, че едно от нещата, за което купувачите не са склонни да отстъпват, е изложението. Всеки има собствена представа за най-добрата ориентация на дома си спрямо световните посоки и затова единно мнение по въпроса няма. Важното е, когато вие трябва да избирате, да сте наясно за особеностите на всеки вариант и да изберете най-доброто за себе си и близките си.

Достойнства и недостатъци на различните изложения

Юг

Според специалистите най-доброто изложение за едно жилище е южното. Лете слънцето е високо и не влиза в стаите – достатъчно е да има пред тях вътрешна тераса или козирка над прозореца. Зимата е ниско и огрява цял ден помещенията. Освен че повишава чувствително температурата в тях, осигурява и изобилна естествена светлина.

Югоизток

Смята се за един от най-добрите варианти. През лятото не е прекалено топло. През зимата е достатъчно слънчево, а това намалява и сметките за отопление.

Югозапад

През лятото е много горещо. Ще ви е нужен климатик. Но е много слънчево и през останалите девет месеца, а жилището е приятно топло.

Изток

Слънцето ще ви буди сутрин, но около обяд вече ще засени. През лятото това е чудесно. А през зимата е светло и уютно.к

Запад

Западните стаи се огряват от около обяд до залеза. Истината е, че лятото ще ви е трудно без климатик. Но през останалото време е истински благодат. И да – жилището е много светло.

Североизток

Сутрин положението е приемливо. Слънцето влиза в стаите и затопля през пролетта и лятото. През останалото време от деня и годината е хладно и не достатъчно светло.

Северозапад

За повечето хора по-лошо изложение от северозападното е единствено чистият север. Особено като се има предвид, че у нас в повечето региони преобладават точно северозападните ветрове.

Север

Северните стаи нямат нужда от охлаждане в горещините. За сметка на това през всичкото останало време – около 9 месеца – в тях е студено, влажно и мрачно.

Според нормативните документи „не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север“.

Какво определя личния избор

Обичайно жилищата са ориентирани по повече от една посока. По-благоприятното изложение се отрежда на дневната и детската, по-неблагоприятното – за спалните и сервизните помещения. Общото правило е, че колкото повече слънцето огрява дома ви, толкова по-лесно се топли той през зимата. Колкото по-обилна е естествената осветеност, толкова по-здравословен е микроклиматът в него.

Все пак и тук не бива да се абсолютизира. Дори жилището да е с перфектна юг-югоизток ориентация, ако е засенвано от близка сграда, няма кой знае каква полза. Добре изолираният и вентилиран дом няма да е студен и влажен и при северна ориентация. Модерната дограма с подходящ стъклопакет омекотява дори жегата на югозапада.

Изборът на изложение, освен от обективните характеристики, зависи от вашите лични предпочитания. Така, ако не обичате горещините и твърде интензивната светлина, вероятно за вас североизтокът ще е по-ценен от югоизтока. Ако есенната депресия ви навестява всяка година през мрачните и студени месеци – необходимо ви е топло, слънчево изложение.

Ние сме „Инвест тайм“ – агенция за недвижими имоти. Потърсете нашите брокери и те ще ви намерят жилище с желаното от вас изложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *