Брокер или адвокат ви е нужен при сделка с имоти
март 26, 2018
Как се изчислява квадратурата на апартамент
април 17, 2018

Какво изложение да изберете за новия си дом

Какво изложение да изберете за новия си дом
5 (100%) 3 гласа

Когато се купува жилище, винаги се налагат някакви компромиси. Опитът на агенциите за недвижими имоти показва, че едно от нещата, за което купувачите не са склонни да отстъпват, е изложението. Всеки има собствена представа за най-добрата ориентация на дома си спрямо световните посоки и затова единно мнение по въпроса няма. Важното е, когато вие трябва да избирате, да сте наясно за особеностите на всеки вариант и да изберете най-доброто за себе си и близките си.

Достойнства и недостатъци на различните изложения

Юг

Според специалистите най-доброто изложение за едно жилище е южното. Лете слънцето е високо и не влиза в стаите – достатъчно е да има пред тях вътрешна тераса или козирка над прозореца. Зимата е ниско и огрява цял ден помещенията. Освен че повишава чувствително температурата в тях, осигурява и изобилна естествена светлина.

Югоизток

Смята се за един от най-добрите варианти. През лятото не е прекалено топло. През зимата е достатъчно слънчево, а това намалява и сметките за отопление.

Югозапад

През лятото е много горещо. Ще ви е нужен климатик. Но е много слънчево и през останалите девет месеца, а жилището е приятно топло.

Изток

Слънцето ще ви буди сутрин, но около обяд вече ще засени. През лятото това е чудесно. А през зимата е светло и уютно.к

Запад

Западните стаи се огряват от около обяд до залеза. Истината е, че лятото ще ви е трудно без климатик. Но през останалото време е истински благодат. И да – жилището е много светло.

Североизток

Сутрин положението е приемливо. Слънцето влиза в стаите и затопля през пролетта и лятото. През останалото време от деня и годината е хладно и не достатъчно светло.

Северозапад

За повечето хора по-лошо изложение от северозападното е единствено чистият север. Особено като се има предвид, че у нас в повечето региони преобладават точно северозападните ветрове.

Север

Северните стаи нямат нужда от охлаждане в горещините. За сметка на това през всичкото останало време – около 9 месеца – в тях е студено, влажно и мрачно.

Според нормативните документи „не се допуска жилището да бъде изложено изцяло на североизток, северозапад или север“.

Какво определя личния избор

Обичайно жилищата са ориентирани по повече от една посока. По-благоприятното изложение се отрежда на дневната и детската, по-неблагоприятното – за спалните и сервизните помещения. Общото правило е, че колкото повече слънцето огрява дома ви, толкова по-лесно се топли той през зимата. Колкото по-обилна е естествената осветеност, толкова по-здравословен е микроклиматът в него.

Все пак и тук не бива да се абсолютизира. Дори жилището да е с перфектна юг-югоизток ориентация, ако е засенвано от близка сграда, няма кой знае каква полза. Добре изолираният и вентилиран дом няма да е студен и влажен и при северна ориентация. Модерната дограма с подходящ стъклопакет омекотява дори жегата на югозапада.

Изборът на изложение, освен от обективните характеристики, зависи от вашите лични предпочитания. Така, ако не обичате горещините и твърде интензивната светлина, вероятно за вас североизтокът ще е по-ценен от югоизтока. Ако есенната депресия ви навестява всяка година през мрачните и студени месеци – необходимо ви е топло, слънчево изложение.

Ние сме „Инвест тайм“ – агенция за недвижими имоти. Потърсете нашите брокери и те ще ви намерят жилище с желаното от вас изложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *