Идеалният дворец на пощаджията Фердинанд Шавал
ноември 8, 2017
Бароковият архитект – Антон Франгя (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 2)
ноември 24, 2017

Знаете ли какво трябва да направи за вас брокерът на недвижими имоти? Днес ще ви разкажем накратко какви са задълженията му към купувача и продавача. Вие не сте клиент, а искате да работите като брокер? Четете, статията ще е полезна и за вас.

 • Общи задължения

       1. Намиране на интересни оферти и имоти за продажба.

       2. Определяне на реалната продажна цена на имота. Брокерите трябва да имат обширни познания за пазара, да следят цените, на които се сключват сделки и да могат да определят най-подходящата цена, на която да бъде обявен един имот, за да се постигне максимална продажна цена. Обикновено в сътрудничество с агенциите за недвижими имоти работят оценители. В случай на нужда те посещават жилището/фиса/магазина, който ще се продава, запознават се със състоянието му и определят цена. Може собственикът сам да се е погрижил за това. Но ако не е, трябва да го направи брокерът.

 • Задължения към купувача

  1. Брокерът провежда предварителен разговор с купувача, за да разбере какви са неговите възможности, нужди и изисквания, с какъв бюджет разполага, може ли да си позволи да го надвиши и ако да, с колко. Ако клиентите не са ориентирани към определен квартал, то брокерът, след като знае какво им трябва, предлага опции.

  2. Представяне на имоти, които отговарят на изискванията на купувача. Някои колеги предпочитат първо да направят презентация на имотите – местоположение, описание на имота, описание на квартала, снимки, цена. Други разказват накратко за конкретен апартамент, който може да се огледа и настояват клиентът направо да го види. Добрият брокер ще ви показва само имоти, които отговарят на изискванията ви.

  3. Когато купувачът хареса имот, брокерът задължително трябва да направи проверка за правото на собственост и за наличие на тежести.

  4. Ако се наложат преговори за цената или други условия, те се водят от брокера.

  5. Брокерът съдейства на купувача при договарянето на кредит. Много агенции на недвижими имоти работят в тясно сътрудничество с поне една банка, която предлага преференциални условия на техните клиенти.

  6. Уточняването на детайли по сделката, намирането на адвокат и нотариус, помощ при събирането на всички необходими документи – това са все задължения на брокера. Той координира и всички участници в покупко-продажбата, уточнява детайлите и има грижата сделката да бъде финализирана успешно. След това проверява спазени ли са всички условия по подписания договор.

 

 • Задължения към продавача

 1. Брокерът съветва продавача каква цена на имота да определи, а също и какви неголеми промени може да направи, за да подобри състоянието му и да получи максимална продажна цена.
 2. Разяснява какъв е процесът на покупко-продажба. Информира се склонен ли е продавачът да намали цената при нужда, до каква степен, при какви условия.
 3. Проверява налични ли са всички необходими документи и съветва продавача какво още трябва да набави.
 4. Рекламира имота и намира клиенти, които биха се заинтересували от него. Организира мащабен маркетинг, така че имотът да достигне до максимален брой купувачи, които да направят оферта за покупка.
 5. Организира огледи. Ако е необходимо, води преговорите за цена и други условия от името на продавача, като защитава неговите интереси.
 6. Подготвя документите за продажба, координира всички срещи с адвокат, нотариус и купувачи. Следи за успешното финализиране на сделката и проверява дали са спазени всички клаузи от подписания договор.

Добрият брокер спестява време, пари и възможни грешки и на двете страни. Изберете внимателно своя брокер и се доверете на услугите му.

Запознайте се с брокерите на Invest Time ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *