Брофесия брокер на недвижими имоти
Как да разберeте дали брокерската професия е за вас
април 4, 2019
Старото архитектурно наследство на Варна – 1
Старото архитектурно наследство на Варна – 1
май 9, 2019

Какви са предизвикателствата при започване на собствен бизнес

Собствен бизнес - агенция за недвижими имоти

Собствен бизнес?

Независимост! Пари! Самочувствие!

Такива са асоциациите на всички, които работят за заплата и нямат собствен бизнес. И рано или късно на повечето им минава на ум да се пробват като предприемачи.

Какво е нужно, за да започнете собствен бизнес, или характерът като препъни камък

Да, вярно е всичко, казвано безброй пъти за идеите, за продукта, за бизнес плана, за финансирането. Но има нещо, без което наистина не може, и то е характерът.

Може да нямате познания, нито образование в избрания бранш. Всичко, което ви е нужно, ще научите, щом се наложи. А можете ли да се научите на търпение, на постоянство и последователност, на упоритост, на умение да губите и да се съвземате, на отдаденост. Това са черти на характера, необходими на всеки предприемач. Но те са особено важни за начинаещите, когато все още няма стимулиращи резултати, когато търпението и подкрепата на домашните са на изчерпване и бъдещето е неясно.

Преобладаващото мнозинство от стартиращите бизнеси не прохождат, защото собствениците им се препъват още в началото – някъде между огромното желание да успеят и не винаги осъзнатото нежелание да нарушат статуквото и да излязат от зоната си на комфорт.

Можете ли да започнете собствен бизнес без средства за първоначална инвестиция

Зависи с какво искате да се занимавате. Има услуги, които можете да извършвате със собствени сили, без специални инструменти и материали. При това, както високо специализирани, изискващи специфични умения и квалификация – като счетоводство, графичен дизайн, консултантски услуги, озеленяване и градинарство, така и неизискващи никаква предварителна подготовка – примерно – почистване на домове.

Вариант е и търговското посредничество, когато стоите между купувача и продавача и печелите от това. Добър пример са брокерите на недвижими имоти. Можете да се пробвате самостоятелно или да се учите на занаят и бизнес в утвърдена агенция за недвижими имоти. Мнозина успяват с интернет активности.

Умението да продавате

В днешно време изобилието на стоки и услуги е главозамайващо. Произвеждат се неща, за които дори не се сещате, че съществуват. Все повече се оказва, че не е проблем да се произведе определен продукт с висока потребителска стойност и добро качество –  проблем е да се продаде.

Затова каквато и идея да имате за производство, колкото и уникален и полезен да ви се струва продуктът или услугата, с които смятате да се заемете, изяснете си можете ли да го продавате? Не дали се продава по принцип, не дали има пазарна ниша, а дали вие можете да го продавате?

Има хора, родени с талант на търговци. Има хора, които просто не се интересуват от продажбите. А в крайна сметка бизнесът по същество е сделка – поредица от сделки. Всяка сделка е продажба. И ако не можете да продавате и не искате да се научите да продавате, по-добре се откажете от плановете за бизнес или се съюзете с добър търговец.

Самодисциплина и организираност, мениджърски умения

Притежавате  характер и умеете да продавате. Продуктът е добър (услугата е търсена). Имате вече регулярни постъпления. Вашият собствен бизнес прохожда, но иска още много, за да си стъпи на краката. Сега е време да създадете вътрешните си стандарти. Нужна е производствена дисциплина, технологична дисциплина, спазване на договорености, организация на доставки и пласмент, планиране на ресурси (материални, финансови, човешки), счетоводна дисциплина, спазване на ред нормативни изисквания и условия и т. н.

В ход се учите да управлявате, да делегирате правомощия, да подбирате служители и партньори. Но когато стигнете дотам, вече няма да сте в категорията „започване на собствен бизнес“. А предизвикателствата не спират. Само се променят.

Всички тези критерии за собствен бизнес напълно се вписват и в брокерската професия. Брокерството е предприемачество. Брокерите работят за себе си. Успешността на техния бизнес в голяма степен зависи от тях самите. Умения като планиране, дисциплина, постоянство; умения за продажби, водене на преговори, маркетинг, са ключови.

Едно от огромните предимства на брокерския бизнес е, че с възможно най-малко инвестиции постигате отлична възвръщаемост!

Това обаче не е достатъчно. За да развиете успешен брокерски бизнес, от основно значение е компанията, в която ще изберете да го градите.

При нас, в Invest Time, получавате летящ старт. Ще станете част от изграден и стабилен екип и ще имате достъп до много обучителни ресурси. Ние сме Агенция за недвижими имоти Invest Time във Варна и сме минали по този път отдавна. Превели сме по него мнозина. Можем да помогнем и на вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *