През кой сезон е по-изгодно да купим жилище?
септември 18, 2017
Защо да си купя имот? {+ВИДЕО}
септември 28, 2017

Много от нас искат да си купят  жилище  в строеж защото:

  1. Цените преди АКТ16 са малко по-ниски и плащането е разсрочено.
  2. Избора на жилища е по-голям.
  3. Има възможност за преустройства
  4. Има възможност за избор на материали за довършителните работи.

При новите домове нещата са малко по-различни. Там е много лесно да пропуснете съществени дефекти и проблеми. Много често трябва да вземете решение за покупка преди имота да е построен и всичко, което можете да видите е не Вашият собствен иомт, а друг имот – модел или просто чертеж.

За какво трябва да се внимава в тоя случай

  • Проверка на Разрешително за строеж, също и  на документите въз основа на които е издадено. Ако е издадено въз основа на договор за групов строеж, следва подялба и нещата могат да се усложнят и забавят.
  • Проверка дали изпълнението на строителството /до момента/отговаря на издадените строителни книжа, защото ако има съществени отклонения въвеждането на сградата в експлоатация става невъзможно.
  • Договори с експлоатационните дружества, дали е осигурена възможност за ел. и ВиК захранване.

Ето как да се подсигурите този имот да не се превърне в бездънна яма за пари:

  • Проверете репутацията на строителя и инвеститора. Проучете какво и къде са строили. Посетете други негови обекти и говорете с техни стари клиенти. Проучете дали има достатъчно ресурси да завърши сградата. Имайте предвид, че дори фирми с отлична репутация могат да фалират при рязък обрат на пазара. Наблюдавайте отблизо дали работят активно по обектите си, особено по Вашия.
  • Не обвързвайте плащанията с конкретни дати, а с определени етапи от строителството. Оставете достатъчно голяма сума, която да бъде платена едва след получаване на разрешение за ползване на сградата. Погрижете се собствеността да Ви бъде прехвърлена колкото се може по-скоро. Не оставяйте това за финалния етап на строежа.
  • Уверете се, че във Вашия договор всички ангажименти на инвеститора са описани до най-малки подробности. Не подценявайте нито един детайл. Добре е при този процес да имате доверени съветници – адвокат и брокер, колкото и примамливо да Ви изглежда да си купите директно от строителя и да си спестите тези разходи.

Гледайте видеото, което нашият брокер Тодорка Иванова подготви за вас!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *