Защо всички те избраха да работят в INVEST TIME? {+ ВИДЕО}
юни 28, 2018
Брокери на недвижими имоти - екип
Защо е важен екипът в една агенция за недвижими имоти
юли 12, 2018

Защо обучението е важно за добрия брокер

Брокер на недвижими имоти - обучение

Вече стана дума за това, колко удовлетворяваща и перспективна може да е професията на брокера на имоти. Въпросът е, че тя много дава, но и много изисква. Отдавна отминаха времената, в които беше достатъчно брокерът да говори убедително и да не го мързи да ходи по огледи. С навлизането в бранша на млади, образовани, амбициозни и модерно мислещи хора, добрата подготовка стана задължителна. Обучението се превърна в постоянен процес, в част от работата. Мислите, че преувеличаваме?

 

Какви изисквания поставя към брокера самата работа

 

Появява се клиентът. Той може да е купувач или продавач. Техните интереси са различни, но очакванията им са еднакви. Те искат брокерът

  1. да разбере какво точно им е нужно, въпреки че понякога самите те не са сигурни
  2. да им помогне да го открият – точния имот или  точния купувач;
  3. да им осигури възможно най-изгодната и сигурна покупка (продажба).

Колкото и простичко да ви звучат тези три изисквания, за да ги удовлетвори, на брокера са му потребни знания и умения в много и различни области.

 

Необходимо е да сте добър психолог и добър преговарящ

 

За клиентите най-често това е първа, ако не и единствена наистина голяма сделка в живота им. Нормално е те да са много емоционални, несигурни, хаотични в обясненията и колебливи при вземане на решения. Обикновено нямат ясен поглед върху движенията на цените на имотите и състоянието на пазара като цяло. Повечето нямат нищо общо със строителството и не разбират, защо да не могат да получат за своя имот колкото съседа отсреща. Обяснението, че едната къща е масивна, а другата – полумасивна, не им звучи достатъчно убедително. Още повече, че често подхождат към вас с предубежденията си  към бранша, наслоявани години наред от некоректни колеги.

И това е първото ви изпитание, за което трябва да бъдете специално подготвени. Само природната ви общителност няма да свърши работа. Необходими са ви конкретни психологически умения и подходи, за да предразположите клиента; да извлечете нужната ви информация и да определите следващите си стъпки по сделката. Всъщност, тези умения и подходи ще са ви нужни на всеки етап, когато ще се виждате с клиента, ще обсъждате с него свършеното, проблемите, възможностите; ще водите преговорите, ще контактувате с колеги и партньори.

 

Не можете без познания по градоустройство и сградостроене

 

Те са ви необходими, за да помогнете на клиента да формира реалистични очаквания за цената на продавания (купувания) имот. Върху нея влияят локацията, застроеността на квартала, инфраструктурата и комуникациите; видът на конструкцията, вложените материали, качеството на строителните работи, възрастта и състоянието на сградата; големината, етажността и изложението на жилището, състоянието му в момента на покупко-продажбата. Ще ви се налага да разчитате чертежи и скици. Единствено увереното, компетентно излагане и анализиране на фактическата ситуация около техническото и конструктивно състояние на имота може да накара клиента да ви вярва и да ви следва.

Тези знания и умения изискват целенасочено професионално обучение.

 

Непрекъснато следене на колебанията на имотния пазар и умения за анализа им

 

Това е огромен обем информация и за да се справите с нея са ви необходими специализирани инструменти и алгоритми, трениран ум и бърза реакция. Само така ще можете да сте ориентирани в движенията на цените, да сте в състояние да правите обосновани прогнози с висока степен на сбъдване и да се ползвате с име на професионалист сред клиентите и колегите, с които работите.

 

Маркетиране, реклама и промотиране

 

Спечелили сте доверието на клиента. Той ви е дал ексклузивните права за продажба на имота. Сега ви очаква здрава работа по представянето му на максимално широк кръг потенциални купувачи – включително на колегите от другите агенции. Отдавна вече текстовата обява в местния вестник или в специализираните сайтове не върши работа. На разположение са ви модерни форми и похвати, чрез които ще представите апартамента (къщата) в максимално добра светлина на огромен брой потребители в интернет и социалните мрежи.

И още – нужно е да рекламирате не само имотите, които продавате. Трябва да превърнете собственото си име в бранд – разпознаваем и ценен от клиентите.

Къде ще се научите на всичко това? В агенцията за недвижими имоти, за която работите; на присъствени курсове, чрез онлайн обучения.

 

Кредитиране и банкови продукти

 

Добрият брокер превежда успешно клиента си през всички етапи на сложната имотна сделка. Включително през финансирането ѝ, защото ако няма пари – няма сделка. Той познава кредитните продукти на банките и изискванията им. В повечето случаи самата агенция за имоти работи с една или няколко банки и брокерите ѝ поддържат добри взаимоотношения с кредитните инспектори. Знаят какви документи са необходими, в състояние са да организират бързото им набавяне, да помогнат  при договарянето на изгодни условия за клиента.

 

Правната страна на сделките с имоти

 

Да, и това е част от работата ви: да проучите собствеността на имота и всички обстоятелства около нея, да проверите в Агенцията по вписванията за тежести, да се консултирате с адвокат и/или нотариус при по-сложни ситуации. Да сте подготвени да коментирате предварителните договори и окончателните, капарирането, плащането, таксите, данъците и т. н.

 

Форми на обучение

 

Наистина се оказва, че необходимостта от разностранно непрекъснато обучение произтича от характера на брокерската професия и е задължително условие за добрата работа. Разбира се, всяка от тези сфери, за които стана дума, е огромна сама по себе си. Затова обикновено курсовете се водят от успешни практикуващи брокери, които умело подбират най-необходимата информация за навлизане в професията. По нататък можете да се записвате на специализирани курсове и семинари, да се включвате в онлайн обучения или сами да надграждате своята подготовка и да „крадете занаят“ от по-опитни и успешни колеги.

След курс и положен изпит в Центъра за професионално обучение към Национално сдружение „Недвижими имоти“, можете да получите свидетелство за професионална квалификация, признавано от Министерството на образованието и науката. То е валидно и в чужбина.

 

Обучението във вашата агенция за недвижими имоти

В добрите агенции за недвижими имоти освен началното обучение, се осигуряват текущи форми на квалификация, начинаещите се възползват от знанията и помощта на умели  ментори, правят се анализи на успешни и неуспешни сделки и се обменя ежедневно опит между колегите, споделят се открити в практиката секрети.

 

Поне при нас е така

брокер недвижими имотиНие сме „Инвест тайм“ – агенция за недвижими имоти във Варна

.

При нас професионалните тренинги и обученията са поверени на трейнъри с повече от 10 години опит. Осигуряваме ви методическа подготовка за работа с модерни високотехнологични инструменти и прилагане на проверени бизнес модели. Помагаме ви да трансформирате теоретичните знания в умения за изграждане на алгоритми, които правят огромния обем работа по-организиран и по-лесен за изпълнение и контролиране.

Доверете ни се и благодарение на осигуреното ви обучение и помощ скоро ще се превърнете от неуверен новак в проспериращ професионален брокер на недвижими имоти, работещ за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *