За какво да внимаваме при покупка на жилище в строеж? {+ВИДЕО}
септември 20, 2017
Защо е важно да обясните на брокера точно какво жилище търсите
октомври 3, 2017

Може би се питате защо да си купя имот? Време ли е да направя тази крачка?

Да си има свой собствен дом е една от най-важните цели и мечти на българите. България е една от страните с най-голям процент на собственици на жилища.

Семействата са готови да плащат повече, но дори за същите пари да могат да си позволят по-хубав дом под наем все пак предпочитат да притежават имота, в който живеят. Това им дава усещане за сигурност, стабилност и финансово благосъстояние.

Разбира се, притежанието на имот си има своите плюсове и минуси и Вие трябва да ги имате предвид, особено, когато правите тази крачка за първи път. Ако не сте сигурни дали покупката на имот е правилният избор за Вас, вземете един лист и направете списък на всички “за” и “против”. Отчетете всички фактори, консултирайте се с компетентен брокер и ако везните натежават към покупка, направете първата крачка.

Ако в момента живеете под наем парите, които плащате на наемодателя отиват в неговия джоб и му помагат да плаща собствената си ипотека без вие да получавате някаква дългосрочна полза от тези пари. Не добавяте нищо към собствените си активи в имот, а и вероятно нямате думата за каквито и да било промени, ремонти или подобрения в имота. Не можете да си правите никакви дългосрочни планове нито инвестиции в мебели или удобства, които може да се окажат излишни, ако се наложи да се преместите.

Ако можете да отговорите с “Да” на следните въпроси Вие вероятно сте готови да притежавате свой собствен дом:

  • Имам ли стабилен източник на доходи (постоянна работа)?
  • Имал/а ли съм постоянна работа през последните две-три години?
  • Надеждна ли е работата ми?
  • Плащам ли редовно сметките си и вноски по кредити?
  • Имам ли спестени средства за самоучастие в покупката?
  • Мога ли всеки месец да плащам вноски по ипотека плюс допълнителни разходи?

От друга страна притежанието на имот носи със себе си и повече отговорности. В момента, в който вземете в ръка ключовете на новия си дом повече няма да можете да звъните на хазяина когато се спука тръба, протече покрива или Ви се повреди климатика. Когато сте собственици на дома си вече няма да сте така мобилни. Няма да можете да го смените просто с 30-дневно предизвестие. Ето едно правило, ако се колебаете дали да живеете под наем или да си купите – Колкото по дълго се очаква да живеете в даден имот, толкова по-добре е да направите постъпки да го купите.

 

 

 

Когато вземете решение за покупка, първо ни се обадете за безплатна консултация.
Ще ви помогнем да избегнете редица скъпоструващи грешки!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *