Идеи за коледна украса на фасадата на жилището ви
декември 9, 2017
Защо украсяваме домовете си за Коледа
декември 19, 2017

Защо да предложите имота си за продажба по коледните празници

Решавате да пуснете имот за продажба, но наближават коледните празници, и се чудите, дали да не изчакате да отминат? Вероятно ви притесняват многото почивни дни, настроението за празнуване, а не за работа. Прави сте – принципно. Но пазарът за недвижими имоти си има своя логика и върху нея влияят множество фактори.

Един от най-активните периоди за търговията с имоти е по празниците

За Коледа се прибират българите, работещи в чужбина. Те си идват да празнуват с близките си. Редом с това мнозина използват времето, за да инвестират спестените пари в нов имот. Това са хора, които знаят какво искат, имат необходимата сума, времето им е кратко и затова сделките с тяхно участие са много бързи.

Поради тази причина у нас времето от средата на декември до средата на януари се оказва един от най-оживените периоди на пазара за недвижими имоти. Затова щом сте решили, действайте експедитивно и обявете имота си за продажба.

Намерете добър брокер, който да ви представлява

Увеличаването на платежоспособното търсене по това време на годината не прави покупко-продажбите по-лесни. Необходим ви е човек, който да ви спести грешките и лутанията – особено с оглед на скъсеното време. Вярно е, че и брокерите искат да са по-дълго със семействата си по празниците, но никой няма да пропусне възможността за успешна сделка.

Преговорите за цената често се оказват препъни камък

Купувачите държат да купят – и то бързо. Със сигурност освен с вас, водят разговори и с други продавачи. Ако смятате, че можете да получите по-голяма сума, само защото са притиснати от времето, най-вероятно ще загубите.

Професионалистът ще съумее да защити интересите ви и да парира опитите на купувача да свали цената, само защото е решил, че щом продавате по това време, отчаяно ви трябват пари.

Подготвените документи са валидни до края на годината

Колкото и да бързате, за подготовка на документацията си има определени срокове. Всяка грешка – от ваша страна или от страна на чиновниците – ги удължава. Документът, без който не можете да продадете, е Удостоверението за данъчна оценка на имота по чл. 264, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Дори да сте го получили в последните дни преди Коледа, то е валидно само до 31 декември. За издаването му ще са ви нужни документ за собственост, актуална скица на имота, евентуално удостоверение за наследници.

Дългогодишният ни опит подсказва, че продажбата на имот по Коледните и новогодишни празници може да е по-успешна от всяко друго време на годината. Важното е да действате експедитивно, уверено и да сте реалисти в очакванията си. За това може да ви е от полза и нашият екип – на агенцията за недвижими имоти „Инвест тайм“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *