Дължими данъци при продажба на имот
март 14, 2018
Какво изложение да изберете за новия си дом
април 13, 2018

Брокер или адвокат ви е нужен при сделка с имоти

Когато ви се наложи да купите или продадете имот и нямате никакъв опит и познания в тази сфера, възниква въпросът – на кого да се доверите – на адвокат или на брокер на недвижими имоти. Правилният отговор изисква ясно разграничаване на функциите на единия и на другия. Ако се опитаме максимално кратко да формулираме разликата, то брокерът се занимава с търговската част на сделката, а адвокатът – с правната – проверката и оформянето на документите за прехвърлянето на собствеността. Може също да ви консултира за изрядността на документите за имота.

  • Каква е ролята на брокера в сделките с недвижимости

Той осигурява срещата на купувача и продавача, успешното протичане на преговорите и довеждането на сделката до успешен финал.

Зад това стои задълбоченото познаване на пазара, на колебанията в съотношението предлагане – търсене и на закономерностите при формирането и движението на цените. Трябва да познава имотите, които в момента се предлагат за продажба, както и тези, които са наскоро продадени. Необходими са познания по маркетинг и владеене на основните принципи на рекламата. От значение са добрите познания по психология и водене на бизнес преговори.

Особено важни са основните технически познания в областта на строителството, умението да се четат чертежи и скици, да се следят и разбират нормативните изисквания и документи. Задължително е добрият брокер да е запознат с градоустройствените процеси и плановете за развитие на населеното място и района. Добре е да има представа от спецификата на управлението на имоти и на етажната собственост в частност, от общите правни рамки на търговията с имоти.

  • Реално ли е да очаквате от вашия брокер толкова задълбочена подготовка

Брокери за търговия с недвижими имоти вече се обучават в професионални гимназии и в няколко от университетите у нас, също и в Центровете за професионално обучение. Успешно представилите се завършват с държавно свидетелство.

Непрекъснато се организират специализации и курсове, където агентите могат да задълбочат познанията си и да усъвършенстват професионалните си умения.

Когато избирате своя брокер, проявете интерес за квалификацията, опита, дипломите и сертификатите му.

  • Каква е ролята на адвоката

Той осигурява сделката правно. Във всяка добра агенция за недвижими имоти работи и адвокат. Той проверява изрядността на документите, консултира екипа при процеса на подготовка и завършване на сделката.

Когато адвокат се опитва да продава имот като посредник, той излиза от ролята си на юрист и встъпва в ролята на агент или брокер на недвижими имоти. И няма гаранция, че в тази роля е по-добър от опитните професионалисти с натрупан опит.

Много често активно работещите агенти с продължителен стаж имат повече познания за вещно-правните отношения от адвокати, работещи в други сфери, без реален опит в търговията с имоти. Затова консултацията с добър брокер в самото начало, когато се впускате в покупко-продажбата на имот, ви спестява излишни лутания, загуба на време, а вероятно и на средства.

  • Какво да очаквате от своя брокер

Ако продавате трябва да изберете този брокер, който ще защитава изцяло вашите интереси и ще се ангажира да направи най-добрия маркетинг, за да може имотът да привлече максимален брой заинтересовани купувачи и да постигне максимална продажна цена.

Ако купувате – освен да ви намери подходящия имот, да ви информира още за всички особености около него, които ще ви помогнат да вземете решение дали си струва да платите исканата цена.

Той трябва да коментира с вас могат ли да възникнат евентуални правни проблеми около собствеността на имота и има ли той утежнения. Какви са техническите параметри на сградата, предимствата и недостатъците ѝ; какво е състоянието на жилището; какви са очакванията за развитието на квартала, предстоят ли големи комуникационни проекти и реконструкции.

Когато купувате имот с цел инвестиция, от брокера можете да научите какво е търсенето и предлагането на апартаменти под наем, какви са тенденциите на движение на наемите в района и т. н. Анализът, изводите и решението дали да купувате или не, е ваша работа. И колкото по-хладнокръвно подходите, толкова по-точна ще е преценката ви.

  • Дали все пак да не влезете в сделката със собствен адвокат

Ако трябва да сме максимално коректни, при покупко-продажбата на имот има място и за двамата – и за брокера, и за адвоката. Затова в агенцията, с която си партнирате, трябва да работи адвокат, специализирал в областта на вещното право. Това позволява тя да извърши компетентно всички необходими проверки – не само технически, но и правни.

Няма проблем да се консултирате с доверен нотариус преди окончателното приключване на сделката. Разбира се, можете да ангажирате и свой адвокат. Но ако той няма опит в сделките с недвижими имоти, рискувате неволно да бъдете подведени.

Когато ползвате услугите на брокер от „Инвест тайм“ може да сте сигурни, че документите по вашата сделка ще бъдат проверени от опитен адвокат, както и че можете да разчитате на компетентен и доверен съветник в лицето на своя брокер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *