Какви са белезите, че не бива да се доверявате на агенцията (брокера) за недвижими имоти

Как да намерите добра агенция за недвижими имоти във Варна
май 31, 2018
Как да представите имота за успешната му продажба
Как да представите имота за успешната му продажба
септември 10, 2018

Какви са белезите, че не бива да се доверявате на агенцията (брокера) за недвижими имоти

Покупко-продажбата на имот е сложна и продължителна сделка, която до голяма степен може да определи по-нататъшния ви начин на живот. Вече обсъждахме,как да изберете добра агенция, която да ви помогне тази сделка да премине по-лесно и сигурно, а често – и по-изгодно. Добре е обаче да знаете и по кои белези ще разпознаете некоректните агенции и брокери, които в най-добрия случай само ще ви загубят времето, а в най-лошия, ако им поверите сделката, тя може да приключи с непредвидими последици и сериозни финансови загуби.

 

Фалшивите обяви

 

Дори и да не сте имали досег с пазара на недвижими имоти, вероятно сте чували за това чудо – нереалните обяви. В тях имотът винаги е почти съвършен като локация, етажност, големина, изложение, състояние, цена и никога не може да се види, не може да се наеме или купи, защото собствениците ги няма, вече е капариран или нает. Или пък просто никой не отговаря на упоритото ви звънене.

Чудите се какъв е смисълът от такива обяви

Наричат ги още набирателни. Чрез тях този, който ги е пуснал, попълва своята база данни с клиенти, които са готови да купуват/наемат и имат изявени конкретни интереси. След ден-два-три някой ще ви позвъни от друг телефон, ще обясни, че има пропуснато обаждане и ще започне да ви предлага реални имоти, твърде далече като характеристики и цена от този, който ви е зарибил. Мислите си, че никой не се връзва на този номер? Не сте прави. Фактът, че продължават да се пускат фалшиви обяви, говори, че номерът работи.

  Как да ги разпознаете

 • Те често са в безплатни онлайн или печатни издания.
 • Много са – ако си направите труда да почетете повече, ще видите че са еднотипни, на едни и същи или близки телефонни номера и почти една след друга. Толкова много са, че е малко вероятно един или няколко брокера да успяват да обслужват толкова клиенти.
 • Понякога са без снимки или снимките подозрително си приличат.
 • Снимките са твърде хубави за цената, за която се предлага имота.
 • В обявата пише, че снимките са само примерни.
 • В тях най-често пише, че са за частни лица или директни клиенти на агенцията.
 • Имотът винаги е много хубав, а цената – много изгодна.
 • Никой не вдига при позвъняване.
 • Отговаря ви брокер, но не може да ви покаже точно този имот или се оказва, че за покупката му има условия, които са неприемливи. Веднага ви се предлагат други имоти, но вече не толкова изгодни и атрактивни.

Несигурно и неубедително поведение на брокера на първа среща

Това е моментът, в който трябва да прецените дали може да се доверите на този човек и на екипа зад него. Ако се окаже, че работи сам, или пък това е второто му работно място на половин работен ден; че вместо в офис, срещата е в кафене, а сайтът в момента се реконструира – бъдете много внимателни. Разбира се, напълно е възможно да имате срещу себе си коректен и успешен професионалист, който предпочита да работи сам, но такива се срещат изключително рядко. По-скоро очаквайте агенция-еднодневка или брокер, който се интересува единствено от бързо спечелени пари.

Отговорите на вашите въпроси са уклончиви и несигурни

Питайте го какви и колко имоти е продал последната година, кои са последните квалификационни курсове, на които е бил. Разпитайте за движението на пазарните цени и начините им на формиране. Ако сте купувач – добре е да разберете как продавачът упълномощава брокера да продава имота му, а ако говорите за конкретно жилище – поискайте да видите документите му. Уточнете на какви услуги и съдействие точно можете да разчитате. Когато те се изчерпват само с водене по огледи, този брокер не ви е нужен.

Опитайте се да разберете доколко той познава населеното място, комуникациите и инфраструктурата, прави ли разлика между различните типове строителство и наясно ли е с класификацията на сградите, има ли представа от ипотечни банкови инструменти.

Поведението му ви държи нащрек

Как изглежда човекът срещу вас? Внушава ли доверие? Спокоен ли е и убедително ли звучи. Компетентен ли е? Проявява ли интерес и разбиране към вашите желания и намерения. Приема ли ги сериозно и води ли си записки? Иска ли да види имота, преди да реши дали да го продава, има ли препоръки към подготовката на имота за продажба. Ако още от половин дума се опитва да ви убеди, как всичко ще е лесно, просто и бързо, имайте едно наум.

Предлагат ли ви посреднически договор и какво пише в него

 

Нормално е агенцията за недвижими имоти да иска подписването на договор, който да гарантира заплащането на услугите ѝ. В него трябва да се уточняват правата и задълженията и на двете страни. Прочетете го внимателно. Ако там ясно са изброени вашите ангажименти – включително да платите комисионна, дори и да не купите/продадете през агенцията, а тя се задължава най-общо да ви намери (да продаде) жилище и да ви осигури огледи, без да са конкретизирани допълнителните услуги, за които сте коментирали в разговорите, по-добре не подписвайте. Настоявайте в договора да е посочен срокът, за който е валиден. Ако работата ви с агенцията не ви удовлетворява и продажбата/покупката се проточи твърде дълго, нормално е да смените партньора.

Във ваш интерес е да подпишете с вашия брокер ексклузивен договор за покупка или продажба, но с уговорката, че внимателно сте избрали своя брокер и сте се уверили в неговата компетентност и ангажираност към вашите нужди.

Така ще получите много по-добра услуга, по-добра цена и по-кратък срок за сделката, но само в случай, че сте се доверили на добър професионалист.

Ние сме екипът на Invest Time, агенция за недвижими имоти във Варна, и имаме зад гърба си четвърт век опит, множество продадени имоти и доволни клиенти. Нашият съвет е, когато решите да излезете на пазара на имоти, да избирате не оферта, която може да се окаже фалшива, а брокер, на когото да се доверите. Ако нещо в комуникацията с избрания посредник или агенция ви притеснява, обадете ни се – агенция за недвижими имоти – Инвест Тайм. Винаги сме на разположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *