Бароковият архитект – Антон Франгя (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 2)

Какво включват задълженията на брокера на недвижими имоти
ноември 15, 2017
Кои са качествата на успешния брокер
ноември 28, 2017

Бароковият архитект – Антон Франгя (Емблематичните архитекти на стара Варна, част 2)

Продължаваме да ви представяме архитекти, отдали таланта и уменията си на облика на Варна. Създатели на всички онези красиви, макар и вече позапуснати сгради от началото и средата на XX век, които все още карат гостите на града да вървят захласнато по улиците.

Днес ще ви разкажем за „бароковия архитект“, както наричали Антон Франгя. И той, както архитект Дабко Дабков, не е роден във Варна, но се влюбва в града и проектира някои емблематични за него сгради.

Антон Франгя е роден в Бесарабия през 1887 година. Учи в Лвов и Грац и в края на Първата Световна война се установява във Варна. Първоначално работи като строителен техник. Едва през 1921 година започва да проектира собствени сгради.

Варненската популярна банка

Варненската популярна банка

Кариерата му започва не с какво да е, а с проектирането на сградата на Варненска популярна банка. Тя се намира на улица „Преслав“ и площад „Независимост“. Недалеч от монументалната постройка на Варненската търговско-индустриална камара. В началото на XX век това е била главната улица на града – граница между махалите на българите, турците, арменците, евреите и гърците.

През следващите години архитект Франгя проектира предимно частни домове като къщата на Васил Попов през 1922 година, на ул. „Сливница“ 54; домът на Фружони Сарандева през 1923 година, на улици „Петко Каравелов“ 16 и „Братя Миладинови“ 15; домът на Стефан Капитанов – 1923 година, на ул. „Стефан Караджа“ 41.

Особено интересна е къщата на Папазян. Тя е построена по проект на архитект Дабко Дабков през 1922 година, а по-късно е преустройвана и надстроявана по проект на архитект Антон Франгя. Резултатът от работата на двамата майстори е наистина зашеметяващ.

Втората емблематична за Варна сграда, Франгя проектира през 1924 година. Тя е първата, построена на площад „Екзарх Йосиф“. Същият, който няколко години по-късно, благодарение на усилията на д-р. Данаил Шишков, се превръща в известната и до днес Шишкова градинка.

къщата на офицер Милтияд Железов

Някои от прекрасните сгради, проектирани от архитект Франгя, можете да видите и на бул. „Приморски“. На номер 117 е къщата на офицер Милтияд Железов, по която Франгя работи със Ст. Бенев. Няколко години по-късно, на бул. „Приморски“ 121 същият тандем построява и къщата на търговеца Ради Чаталов. В нея, през 1940 година е открито първото консулство на Русия.

Освен, че продължава да проектира множество частни домове, през 1935 година, архитект Антон Франгя създава и проекта за мавзолея на Владислав Варненчик. По същото време е оформен и красивият парк, в който можете да се разходите и до днес, преди да влезете и да отдадете почит на загиналия в битка на това място полски крал.

През 1936 година Антон Франгя се мести в София. Умира през 1969 година, а някои от красивите му творения радват окото и до днес. Не пропускайте да ги разгледате, когато се разхожате из Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *